Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την Τετάρτη 14-9-2016 έγινε η πρώτη συνέλευση γονέων της χρονιάς

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
Κτιριακές ελλείψεις του σχολείου
Λειτουργία των τμημάτων του ολοήμερου
Έλεγχος πυρασφάλειας του σχολείου
Ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και εποπτικού υλικού
Νέες δράσεις κατά τη διανυόμενη χρονιά
Εκλογές του Συλλόγου για νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Η Εισήγηση από το ΔΣ:

"Η εμβαλωματική πολιτική που ακολουθήθηκε σαν αντιμετώπιστη του προβλήματος της Σχολικής Στέγης στο Δήμο μας (Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη) που δημιουργήθηκε από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κατά τα μετά το 2000 χρόνια, εμφανίζει τώρα στο σχολείο μας τα αποτελέσματά της. Η συσσώρευση σχεδόν 200 μαθητών σε χώρους που προορίζονται για 120 έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε φέτος δασκάλα πληροφορικής, αλλά να μην μπορεί να γίνει μάθημα σε υπολογιστές λόγω έλλειψης χώρου, ο οποίος υπήρχε, αλλά πλέον λειτουργεί ως αίθουσα διδασκαλίας.
Ο/Η δάσκαλος/α θεατρικής αγωγής δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την πολύ καλά εξοπλισμένη από το Σύλλογο Γονέων σκηνή, καθώς η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί το τμήμα της Δευτέρας Δημοτικού.
Στο σχολείο λειτουργούν αυτή τη στιγμή 3 τμήματα άνω των 25 μαθητών, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών.
Το χτένι έχει φτάσει πλέον στον κόμπο για το σχολείο μας, το οποίο ασφυκτιά. Άμεση λύση στο κτιριακό δεν μπορεί να δοθεί άμεσα, παρά και πάλι μόνο μέσα από ακόμη μεγαλύτερο στρίμωγμα.
Την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ του Συλλόγου θα επιδιώξει συνάντηση με τους αντιδημάρχους παιδείας κα Κιμπιζή και τεχνικών υπηρεσιών κο Καβασακάλη με προτάσεις εξεύρεσης προσωρινών λύσεων. (Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση του προαυλίου προς το Λύκειο ή το Κ.Υγείας με αντίστοιχη τοποθέτηση προκατ αίθουσας για τη στέγαση της πληροφορικής, με καθ’ύψος δόμηση νέων βοηθητικών χώρων στην ταράτσα του σχολείου, μεταφορά των τουαλεττών στο πίσω προαύλιο και μετατροπή του σημερινού χώρου τους σε αίθουσα).
Πέραν των προσωρινών λύσεων, έχει γίνει σαφές ότι ο Δήμος μας χρειάζεται και άλλα σχολεία. Από διετίας η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μαρκοπούλου έχει ξεκινήσει μεγάλο αγώνα προκειμένου να κινητοποιηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων στις δύο μας πόλεις, που θα εξασφαλίσουν τις σωστές και ασφαλείς συνθήκες εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Παραλλήλως, με τη δόμηση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων θα ανακουφισθεί οικονομικά και ο Δήμος από τα ενοίκια που δίνει για ακατάλληλους για σχολική στέγη χώρους, όπως και από τα έξοδα της συντήρησης των παλαιών και ενεργοβόρων υπαρχόντων κτιρίων. Ο δικός μας ρόλος ως Σύλλογος είναι να βοηθήσει τις Αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη έχει υποδειχθεί στο Δήμο απο το Σϋλλογό μας οικόπεδο στο ίδιο τετράγωνο με το σχολείο μας, το οποίο φαίνεται να προορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο για σχολική στέγη. Η δημιουργία εκεί ενός νέου 5ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου, πιθανά και σε συνδυασμό με ένα καινούργιο Νηπιαγωγείο, θα επιτρέψει στο σχολείο μας την επαναφορά του στην κατάσταση του εξαθεσίου, ή εφόσον εξασφαλιστεί η κτιριακή υποδομή και η έκταση προαυλίου, να συνεχίσει ως 9θέσιο όπως είναι σήμερα.

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε δασκάλους, αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη ενός δασκάλου Γαλλικών και ενός Θεατρικής Αγωγής, ενώ το Ολοήμερο θα λειτουργήσει από όλους τους δασκάλους, αναλόγως του υπολοίπου ωρών που έχει ο καθένας από τη διδασκαλία στις αίθουσες και από τις ώρες των δασκάλων ειδικοτήτων.

Σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή, η διευθύντρια κα Πυργέρου μας ζήτησε φέτος να συνεχίσουμε την αρκετά επιτυχημένη περυσινή προσπάθεια της τεχνολογικής αναβάθμισης του σχολείου με υπολογιστές,κ διαδραστικούς πίνακες και προβολείς (projectors). Εμείς θα προβούμε στα αντίστοιχα αιτήματα προς το Δήμο, την Περιφέρεια, την Α’ βάθμια Εκπαίδευση και τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) προκειμένου να μας προμηθεύσουν με 20 υπολογιστές, 4 διαδραστικούς πίνακες και 4 προβολείς ακόμη.

Πέραν των παραπάνω από πέρυσι εκκρεμεί η επιδιόρθωση του ανελκυστήρα μας, όπως και η δημιουργία ράμπας για εύκολη πρόσβαση στο σχολείο των ανθρώπων (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών) με κινητικές δυσκολίες.

          Τέλος, φέτος λήγει η θητεία του Δ.Σ. μας και θα γίνουν εκλογές για την επιλογή μελών του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου και εκπροσώπων μας στην Ένωση Γονέων του Δήμου Μαρκοπούλου. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν χρειαζόμαστε νέες και πολλές παρουσίες στο διοικητικό μας όργανο, καθώς οι απαιτήσεις των καιρών μεγαλώνουν, όπως και οι δικές μας προσδοκίες και απαιτήσεις από τους εαυτούς μας, σε σχέση με το τι μπορούμε να προσφέρουμε ως γονείς στα παιδιά μας. Οι Σύλλογοι είναι το αντιπροσωπευτικό μας όργανο ως γονείς στις περαιτέρω απαιτήσεις μας και από τις αρχές, όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας σε μια δημόσια, δωρεάν και επαρκή εκπαίδευση και καλλιέργεια. Η παραμέληση της σημασίας τους, είναι καταστροφική για το μέλλον των παιδιών μας και κατ’ επέκταση το μέλλον της χώρας μας. Ο καθένας μας πρέπει να αναλογισθεί σοβαρά τα καθήκοντά του ως προς αυτά και να πράξει κατά συνείδηση."


Ακολούθησε συζήτηση, απο την οποία προτάθηκαν και αποφασίσθηκαν ομόφωνα

1.      Να προβούμε στα αιτήματα για την κάλυψη του σχολείου με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή στη σχολική επιτροπή, την Περιφέρεια, την Α βάθμια Εκπαίδευση και τις Κτιριακές Υποδομές
2.      Να προβούμε σε συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών κα Κιμπιζή και κο Καβασακάλη για τα θέματα της κατασκευής νέων χώρων στο σχολείο και την πιο ορθολογική αξιοποίηση των χώρων του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο βρίσκεται το σχολείο μας, ώστε να γίνει επέκταση του προαυλίου και να βρεθούν κατάλληλοι βοηθητικοί χώροι για την ορθή λειτουργία του σχολείου
3.      Να διορισθούν 2 γονείς ανά τμήμα ως υπεύθυνοι επικοινωνίας με το ΔΣ για θέματα που προκύπτουν στην τάξη.
4.      Να γίνει ερώτημα για τον έλεγχο πυρασφάλειας προς τη διευθύντρια του σχολείου

Όσον αφορά τις περαιτέρω δράσεις του Συλλόγου προτάθηκαν:
          Να συνεχιστεί πρόγραμμα «Ζωγραφίζω το σχολείο μου» σε συνεργασία με μαθητές του εικαστικού τμήματος του Δήμου
Δημιουργία μουσικού σχήματος
          Δημιουργία θεατρικής ομάδας
          Έκδοση σχολικής εφημερίδας
          Αφήγηση παραμυθιού για μεγάλους
          Επαφές με γονείς και κατοίκους της περιοχής για διοργάνωση δραστηριοτήτων επαφής των παιδιών        με τη μουσικοκινητική, την αυτοάμυνα, τη φυσιολατρεία
          Διοργάνωση δραστηριοτήτων επαφής των παιδιών με την επιστήμη (αστρονομία, φυσικές επιστήμες, χημεία)
          Διοργάνωση δραστηριοτήτων εκπαίδευσης γονέων (σχολή γονέων, σεμινάριο για Μαθησιακές Δυσκολίες κλπ)
          Η διοργάνωση έκθεσης βιβλίων και η βιβλιοπαρουσίαση από συγγραφείς, σε συνέχεια της περυσινής εξαιρετικά επιτυχημένης πρακτικής μας.


          Το ΔΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου